Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πωλ Ντε Γκράαφ: Λάτρης του Μεσολογγίου και της φωτογραφίας


Η ΦΩΤΟΛΕΜΕ θα παρουσιάσει την Τετάρτη 30 Μαρτίου στις 7 μμ στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο ένα αφιέρωμα στον Πωλ Ντε Γκράαφ, έναν σύγχρονο φιλέλληνα και ερασιτέχνη φωτογράφο, ο οποίος έζησε ένα μέρος της ζωής του στο Μεσολόγγι, αγάπησε την πόλη αυτή και εμπνεύστηκε από το φυσικό τοπίο της. Την παρουσίαση των φωτογραφιών του θα προλογίσει ο Βασίλης Αρτίκος.
Λίγα λόγια για τον  Πωλ Ντε Γκράαφ
Ο Πωλ Ντε Γκράαφ γεννήθηκε στην Χάγη της Ολλανδίας το 1941 και ήρθε για πρώτη φορά στην  Ελλάδα το 1971 για επαγγελματικούς λόγους. (Ήταν μηχανολόγος-μηχανικός ειδικευμένος στον σχεδιασμό βιομηχανιών τροφίμων).
Αν και είχε ταξιδέψει μέχρι τότε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, Αμερικής, Ασίας και Αφρικής, την Ελλάδα αγάπησε, και το 1981 αποφάσισε να μείνει μόνιμα σ 'αυτήν. Από την σύζυγο του Λίλιαν γνώρισε και αγάπησε το Μεσολόγγι και το 2000 μετακόμισαν μόνιμα εδώ.
Σαν άνθρωπος ήταν ένας αληθινός λεβέντης, λάτρης του Ελληνικού Πνεύματος και της ποιότητας της ζωής σε όλες τις πτυχές της. Έτσι αναζητούσε πάντα το καλό και το ωραίο.
Στο Μεσολόγγι γοητεύτηκε από το μοναδικό του φυσικό περιβάλλον και άρχισε να φωτογραφίζει ό,τι τον συγκινούσε. Πιστεύοντας ότι αυτή η Ιερά Πόλις θα έπρεπε να γίνει γνωστή στον κόσμο, το 2003 εξέδωσε ένα τουριστικό έντυπο στα Αγγλικά με πολλές φωτογραφίες και μικρά κείμενα για το Μεσολόγγι ("Mesologhi, free spirit town”) και λίγο αργότερα έφτιαξε τις πρώτες σύγχρονες καρτ-ποστάλ για την πόλη και την φύση της. Έκανε δε μεγάλες προσπάθειες για την καθαριότητα και την ποιότητα της ζωής στην πόλη.
Φωτογραφίζοντας το οικοσύστημα των Αλυκών γοητεύθηκε από τις ομορφιές του αλλά και από αυτό καθεαυτό το προϊόν τους, το αλάτι, και μελέτησε τα πάντα γύρω από αυτό. Συνέλαβε και προώθησε παντού την ιδέα για μια έκθεση ή και μόνιμο μουσείο άλατος συλλέγοντας παράλληλα και υλικό.
Συγχρόνως άρχισε να γράφει το βιβλίο του με τίτλο "Άλας, το δώρο του Ποσειδώνα", που το 2007 εκδόθηκε στην Ολλανδία. Και καθώς έλεγε πάντα "η Φύση είναι η Λύση" και πίστευε στο "Νους υγιής εν σώματι υγιεί", άρχισε να ετοιμάζει το επόμενο βιβλίο του για τα ιαματικά λουτρά της Αιτωλοακαρνανίας....
Οι φωτογραφίες του Πωλ είναι τραβηγμένες "από καρδιάς", χωρίς βλέψεις να φανούν επαγγελματικές ή ιδιαιτέρως καλλιτεχνικές. Είναι απλά ό,τι του φαινόταν όμορφο ή ενδιαφέρον και έτσι πρέπει να ιδωθούν.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

22.05.2017 WILLY RONIS

Σήμερα Δευτέρα 22-05-2017 και ώρα 20:00, στην καθιερωμένη συνάντηση της Φωτο.Λε.Με. στα γραφεία της (Ελ. Βενιζέλου 20) θα μας παρουσιάσει η Νάντα Κυριαζή τον φωτογράφο Willy Ronis από τους σημαντικότερους Γάλλους φωτογράφους του 20ου αιώνα για τις εικόνες του που δείχνουν τη ζωή στο μεταπολεμικό Παρίσι και την Προβηγκία (Νότια Γαλλία) ! Σας Περιμένουμε όλους

Καλό Πάσχα 2017

Σας ευχόμαστε από όλη την Φωτογραφική Λέσχη Μεσολογγίου Καλή Ανάσταση & Καλό Πάσχα!! Με ευχές για Αγάπη, Ειρήνη & Ευτυχία ...και πολλές πολλές φωτογραφίες.

Παρουσίαση 8.5.2017 του Φωτογραφικού Λευκώματος του Κώστα Πατρώνη

Η Φωτο.Λε.Με. έχει την τιμή , αυτή την Δευτέρα 08-05-2017 και ώρα 20:00, να υποδεχτεί τον Κο Κώστα Σ. Πατρώνη στον χώρο της. Ο οποίος θα μας παρουσιάσει  το νέο του φωτογραφικό λεύκωμα "Το Φως των Εποχών" (εκδ. 2016).       Σας περιμένουμε όλους σας!